Visie

Zaadjes planten

Wij willen mensen aan het denken zetten. Hen inspireren met beelden over hoe een respectvolle geboortezorg er uit zou zien. Aanstaande ouders willen we op deze manier aanzetten om een team te verzamelen die zorg op maat bieden. Professionals willen we aanzetten tot groot en kleinschalige verandering.

Water geven

Dromen van een respectvolle geboortezorg voelt soms ook als tegen de stroom inzwemmen. Wij willen ouders en professionals verenigen en voorzien van een warm netwerk. Zo blijven de zaadjes in leven en kunnen ze groeien.

Oogsten

Het hoeft niet bij dromen te blijven. We willen ook oogsten. Mooie geboorte-ervaringen voor de ouders en betere werkomstandigheden voor de professionals.

Wie zijn wij ?

Sophie Van Cauwelaert

is mede-oprichter van Samen voor Respectvolle Geboorte. Daarnaast werkt ze als zelfstandig vroedvrouw en ‘Positief Bevallen met Hypnobirthing’ docent bij Geborgen Geboorte, te Gent. In 2019 schreef ze haar bachelorproef over obstetrisch geweld. Begin 2020 kon ze hierover vertellen bij sociaal.net, het thema werd opgepikt door verschillende kranten en heeft ook binnen de geboortezorg geleid tot dialoog.

Ruth Sneyers

is mede-oprichter van Samen voor Respectvolle Geboorte. Daarnaast werkt ze als vroedvrouw / forensisch verpleegkundige in het Leuvense Zorgcentrum na Seksueel Geweld. Ze woont in een co-housing in Heverlee, trouwde in 2011 met de liefde van haar leven en is mama van Marie (2014) & Nelson (2016). In haar vrije tijd kan je haar met wol & haaknaald of met een goed boek terugvinden op haar terras.

Wat doen we ?

Wij geven workshops over het thema respectvolle zorg (inclusief obstetrisch geweld en mensenrechten in de geboorte). Daarnaast hosten wij de podcast Herboren. We schreven ook al artikels voor o.a. Sociaal.net. We zijn betrokken bij onderzoeksprojecten rond obstetrisch geweld/ humane zorg. Op vraag kunnen we ook je bachelorproeven of thesis begeleiden. Binnen de VBOV zijn we actief in de raad van bestuur.

Wie inspireert ons ?