Missie & Visie

MISSIE

Een community creëren waar geboortewerkers met elkaar in verbinding komen te staan. Deze veilige context biedt geboortewerkers inspiratie en bekrachtiging om respectvolle zorg in hun eigen praktijk te integreren.

Het effect van deze community voelen de ouders doorheen de zorg die ze ontvangen. Hun mensenrechten worden gerespecteerd. De verhalen, ervaringen en suggesties van ouders zijn essentieel om samen voor respectvolle geboorte te gaan.

Wij dromen van een toekomst waarin een open, respectvolle communicatie familie-gecentreerde zorg ondersteunt en vorm geeft.

samenwerking

Samenwerking
Laten we toewerken naar een kring – een kring van zorg rond de zwangere of het gezin dat een kind verwacht. Gynaecologen, doula’s, vroedvrouwen, … werken samen in vertrouwen.

kwaliteit

Kwaliteitsvolle zorg
Wij willen respect voor geïnformeerde keuzes, transparantie en meer wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen die dan ook worden toegepast in de praktijk.

respect

Respect
Ons doel: Empathische zorgverlening die bouwt op een goede communicatie en vertrouwensrelatie tussen de zwangere/ het koppel en de zorgverleners, alsook voor zorgverleners onderling.

autonomie

Autonomie
Bij respectvolle geboortezorg staan de ouders centraal, ze ontvangen zorg op maat van hun wensen en noden.

waardigheid

Waardigheid
Elke zwangere doet ertoe! Zij staat centraal en verdient toegankelijke zorg, vrij van discriminatie.

VISIE

In het ideale zorgmodel staat de zwangere centraal. Een team van zorgverleners biedt ondersteuning om aan de specifieke wensen en noden tegemoet te komen. Het is de zwangere die voor het ongeboren kindje zorgt, de zorgverleners vertrouwen en respecteren dit.

De zorgverleners worden op hun beurt ondersteund door een eigen netwerk. Collega's, vrienden en familie, een psycholoog of therapeut, ... waarbij ze hun hart kunnen luchten, die hun kan helpen om moeilijke ervaringen een plaats te geven, die hun innerlijke overtuigingen bekrachtigen.

Een geboortewerker kan maar respectvolle zorg verlenen als die zelf gerespecteerd wordt.

Protocollen, beleid en wetgevingen vormen een kader om deze zorg te faciliteren.

Illu-SvRG-transp (1)

Wie inspireert ons?

Het debat voor respectvolle geboortezorg is er een dat wereldwijd gevoerd wordt. Er is aandacht voor vanuit verschillende grote instanties, zoals de WHO en de Europese Commissie. Verder wordt er ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd. Deze organisaties gaat op  hun eigen manier voor hetzelfde doel: Birthrights (VK), Geboortebeweging (NL) en Platforme citoyenne pour une naissance respectée (Wallonië), The White Ribbon Alliance, Human Rights in Childbirth.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *