Positief geboorteverhaal van Rolinde

“Bij onze tweede dochter wilde ik het helemaal anders doen dan bij de oudste. We beslisten om voor een thuisbevalling met vroedvrouw te gaan. Toen de weeën moeilijker werden, was er het warme water van het bad dat verzachtte. Ik was helemaal in mezelf gekeerd om me te concentreren op mijn ademhaling. Ik wou niemand horen en niemand aan mijn lijf. De vroedvrouw zat een beetje verder en mijn man las een boekje vlakbij me. Hun kalme aanwezigheid stelde me gerust en was alles dat ik nodig had.
Plots werd het heftig en had ik nood aan geruststelling en verlichting. “Ik kan dit niet, dit houd ik nooit vol” Ik voelde dat ik in paniek raakte, maar de vroedvrouw bleef zo rustig dat ik dacht “ok, dan zal ik wel niet dood aan het gaan zijn”. Haar gouden handen, en die van mijn man, brachten verlichting. Ik vond het fijn dat ze mijn man actief betrok.
Twintig minuten later ving ik onze dochter op onder water. Wat was ze prachtig en perfect… Ik voelde zo’n oerkracht, ik voelde me zo sterk als vrouw. Het is een gevoel dat moeilijk te beschrijven is. In het hele proces voelde ik me echt als individu behandeld, niet als “de persoon rond de baby”. Deze keer was ik niet verlost, maar had ik zelf mijn kind gebaard. Dit had ik helemaal zelf gedaan.

De bevalling van onze zoon was anders. Door die intense, krachtige ervaring van vorige keer had ik wel zin om te bevallen. Maar het voelde moeilijker deze keer. Ik was moe en de weeën waren zo intens. Ik kon dit niet alleen. Ik was zo blij met de geruststellende aanwezigheid van de vroedvrouwen en mijn man. Urenlang brachten hun handen verlichting. Deze keer had ik hen net heel dichtbij me nodig. Ik voelde me ontzettend kwetsbaar en veilig tegelijk. Het was zwaar, maar ik was letterlijk en figuurlijk omgeven door warmte. Ik had echt het gevoel dat er voor me gezorgd werd. En dan was hij er, onze zoon. Met zijn 4,5 kg en bijna een kilo zwaarder dan onze dochter, was het niet onlogisch dat dit heftiger was. Maar ik kijk er met evenveel liefde en warmte op terug.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.